Berenjacht. Aandacht voor het lichaam bij trauma

Berenjacht

Er is een revolutie gaande in integrale traumabehandeling. Deze integrale aanpak is ook van belang om een duurzame verandering te bewerkstelligen bij de aanpak van huiselijk geweld. Wanneer mensen een trauma meemaken kunnen zij opgesloten raken in een vernauwd bewustzijn. Het trauma spreekt via de klachten van hun lichaam. Integrale traumabehandeling koppelt kennis over de cognitieve behandeling van trauma’s aan de emoties en de lichamelijke ervaring van mensen met ernstige trauma’s. Juist omdat het lichaam kan helpen in het herstellen van de breuken in het contact tussen cliënt en hulpverlener. Door minutieuze bewegingen op te sporen en stil te staan bij deze beweging, is verandering mogelijk. Daarnaast is empathie een kernbegrip in de relatie: ‘je kunnen verplaatsen zonder samen te vallen met de ander, ruimte biedend aan de emoties’.

Veel meer aandacht dus voor de betekenis en het herstellend vermogen van het lichaam na trauma. Wie helpt mee aan het vinden van geldschieters voor het verder ontwikkelen en onderzoeken van deze integrale benadering, de werking van via het lichaam gerichte interventies en hun impact? Ik ontvang graag reacties!

In het recente nummer van Maatwerk schreef ik over dit onderwerp