Studiemiddag kwalitatief onderzoek. Workshop huiselijk en seksueel geweld

Op 16 december 2014 organiseerde Effectiviteit en Vakmanschap van Movisie een studiemiddag over het belang en de waarde van kwalitatief onderzoek bij het meten van effectiviteit van sociale interventies. Vasco Lub presenteerde er zijn nieuwste boek over de waarde van kwalitatief onderzoek bij evaluatie- en effectonderzoek. Er zijn daarnaast verschillende workshops gehouden. Ik bereidde die van huiselijk en seksueel geweld voor. We spraken over toekomstige kernvragen en kwalitatieve methoden van onderzoek: we wilden meer aandacht voor de genezende kracht van het lichaam bij trauma en de hulp die dat mogelijk maakt; meer aandacht voor hardnekkige en chronische en dikwijls ook intergenerationele problemen en voor de dynamiek en de impact van diverse geweldsrelatiepatronen. We stelden vast dat methodiekgetrouwheid belangrijk is voor onderzoek en ook dat veel kwesties bij de aanpak van huiselijk en seksueel geweld bejegeningsvraagstukken zijn. Voor achtergrondinformatie, een overzicht van de lezingen en de workshops, zie kwalitatief evalueren in het sociale domein